Traditionell Japansk tatuering i Mölnlycke, Mölndal

Lite om Japansk tatueringshistoria, Irezumi/Tebori som är handgjorda tatueringar.

Japansk traditionell stil är bland de äldsta stilarna som finns, och som fortfarande är väldigt populär. Faktum är att tatuering i Japans historia sträcker sig nästan 5000 år bakåt i tiden.

Japanska tatueringar finns i två former: traditionella och moderna. Dess två stilar är i stort sätt identiska, den största skillnaden är i hur de appliceras på huden. Tebori gör man för hand och modern japansk görs med tatueringsmaskiner.

Japanska tatueringar under Edo-perioden (1600-1868)

Fram till Edo-perioden (Edo. 1600–1868 e.Kr.) varierade rollen som tatueringar hade i det japanska samhället. De använde tatueringar som straff och för att märka kriminella.

Under Edo-perioden på 1600 talet kom den japanska dekorativa tatueringen att började utvecklas till konstformen den är idag. Den Japanska tatueringsstilen som konstform härstammar från konsten att trycka bilder från träsnitt.

Publiceringen av den kinesiska romanen Suikoden utgiven 1757 i Japan hjälpte till att ändra hur man såg på tatueringar. Suikoden, en berättade om rebelliskt och manligt mod illustrerades med överdådiga träblock som visar män i heroiska scener. Deras kroppar dekorerade med drakar och andra mytiska odjur, blommor, grymma tigrar och religiösa motiv.

Det finns en viss debatt bland akademiker och forskare om vem som bar tatueringarna. Vissa säger arbetarklassen, andra pekar bestämt på köpmän och välbeställda i samhället. Bakgrunden till detta var förbudet att visa upp rikedom, och i stället ha dyra helkroppstatueringar under kläderna.
det var välkänt att brandmän tatuerade sig, en form av andligt skydd i yrket.

I traditionell irezumi lämnas designen oftast helt till konstnären, medans i det mer moderna samhället tar kunderna med sina egna önskemål till tatueraren. En typisk traditionellt utförd kroppsdräkt, som täcker armar, rygg, lår och bröst, med ett utrymme kvar i mitten av överkroppen, kan det ta upp till fem år med veckovisa besök att slutföra och kosta mer än 30 000 USD. Processen är mer formell än västerländsk tatuering, där konstnären har större kontroll över den färdiga designen.

Tatueringar i Japan i dag

Efter öppnandet av Japans gränser mot resten av världen i början av Meiji-perioden, den japanska regeringen, som vill skydda sin image och göra ett bra första intryck inför sin nya internationella status, med att förbjuda tatuering. Tråtts detta reser många till Japan för att tatuera sig fascinerade stilen och tatueringsartisters unika färdigheter och gamla tradition. De reste med avsikten att bli tatuerade. Och traditionell Japansk tatuering (irezumi/tebori) fortsatte existera under jorden.

Under många år var traditionella japanska tatueringar förknippade med yakuzan och övrig kriminalitet, och många företag i Japan (som offentliga bad, gym och varma källor) förbjuder fortfarande tatuerade kunder.

Tatuerings Priser

Små eller stora tatueringar

Minipris för tatuering är 1500 kr och timpris för löpande tid är 1300 kr.  För större tatuerings jobb rekommenderar jag halvdag som kostar 4500 eller heldag som kostar 7000 kr. Då sparar du cirka 30% på timpriset.

Om Traditionell Amerikansk tatuering kanske mer känd som Old School Tattoo.

Bra att veta

Jag använder mig uteslutande av veganskt bläck (allergisäkra färger) och arbetar under strikt hygieniska förhållanden efter SRT (Sveriges Registrerade Tatuerare) högt ställda krav. Jag är certifierad i arbetsplatshygien och infektionskontroll. Min utbildning i hygien- och infektionskontroll uppdateras med jämna mellanrum.

Lokalerna är självklart godkänd av Miljöförvaltningen.

Bra att veta innan du tatuerar dig