Skötselråd som ger bättre läkning och finare tatueringar

Öppet 10.30-18.00 vardagar, jag bokar även kvällar och helger, ring eller maila alltid för tidsbokning/drop in på.

Lite information med anledning av covid-19

Jag har självklart goda hygienrutiner och studion är kontrollerad av Miljöenheten på kommunen. För allas skull är det viktigt att du tänker på följande inför ditt besök på studion:

Sköt din handhygien väl, du kommer att få sprita dina händer direkt när du kommer in i studion.
Om du känner symptom, har varit i kontakt med en coronasmittad person eller nyligen har varit i ett land där det är många smittade - boka om din tid.

Tatuering under läkning

Efter att tatueringen är färdig tvättas området en sista gång. Tatueringen förbinds med gladpack, Micropore alt Tegaderm för att skydda den nya tatueringen.

Du bör låta gladpack sitta på minst 4 timmar och upp till max 24 timmar, om Tegaderm (plastfilm) används kan man låta den sitta kvar upp till 72 timmar men jag brukar ge råd att låta den sitta mellan 24-48 timmar.

Eftersom det är viktigt att skydda den nya tatueringen från infektion så rekommenderar jag följande när plasten har avlägsnats: tvätta tatueringen med en mild parfymfri tvål och smörj sedan in med Bepanthen eller liknande salva tre till fyra gånger dagligen.

Inspiration till tatueringar →

Så sköter du din nygjorda tatuering/tatueringar

– Tvätta tatueringen med parfymfri tvål och ljummet vatten.

– Badda tatueringen torr med en ren handduk alt pappershandduk, (och lufta i 20-30 minuter).

– Smörj sedan det tatuerade området med salvor som Bepanthen, Helosan eller Jukonsalva. Salvan ska påföras i ett tunnt lager. Följande salvor kan användas: (resultatet blir detsamma) Bepanthen och Jukon är något fetare än Helosansalvan (blå tub inte grön). Bepanthen och Helosansalva kan inhandlas på Apoteket, Helosan finns dessutom i de flesta livsmedelsbutiker. Salvan är viktig för att ge tatueringen bästa förutsättningar att läka så bra som möjligt.

Inspiration till tatueringar →

Bra att göra under läkningen

– Tvätta tatueringen morgon och kväll.
– Smörj in tatueringen tre gånger om dagen, eller fler gånger om huden känns torr.
– Duscha går bra.
– Klia inte på tatueringen och pilla inte bort sårskorpor.

Bra att inte göra!

– Du ska inte sola, bada bastu, i sjö eller hav, klorbada eller bada badkar under läkningstiden.
– Undvik att utsätta tatueringen för smuts.

I de flesta fall tar det tre till fyra veckor efter tatueringstillfället för huden att återställa sig men ibland tar det lite längre tid.

Inspiration till tatueringar →

Steriliserade engångsnålar och allergi & vegancertifierade färger

Jag använder alltid engångsnålar.

Mina tatueringsnålar är steriliserade och förpackade en för sig, alla nålar slängs efter användning. Jag desinficerar och hygien säkrar arbetsplatsen efter varje jobb för nästkommande kund.

( My tattoo needles are sterile and single use only. I change all plastic and/or cloth barriers after every client, i will provide you with instructions for healing your tattoo.)

Jag använder bara veganvänliga tatueringsfärger från Eternal Ink och Kuro Sumi.

(Eternal, Intenze, and Kuro Sumi are all vegan-friendly, because they do not include glycerin carriers derived from animal fat, pigments made from crushed bone, or any other animal products or bi-products.) Source: http://info.painfulpleasures.com

Vanligt förekommande frågor gällande skötsel av tatueringar

När tar man bort plasten på tatueringen?

Jag brukar nästan alltid plasta in tatueringarna med vissa undantag. Plasten är till för att skydda mot infektion, klädesplagg och annat som kan skada tatueringen. Om det är vanlig plastfilm är min rekommendation att den ska sitta 2 till 8 timmar. Är det Tegaderm sårfilm så kan den sitta på upp till 4 dagar utan att huden torkar ut.

När kan man träna efter att man har tatuerat sig?

Det beror på vad du vill träna. Motionsträning och gymträning funkar bra, men man bör undvika simträning, brottning och annan sport där det finns stor risk att tatueringen kommer till skada.

När kan man bada eller duscha?

Du kan duscha med en ny tatuering. Men undvik att få för mycket vatten på tatueringen. Om du får tvål eller schampo på din tatuering: spola bort det snabbt. Simma, vare sig det är i en pool, sjö eller saltvatten – skall undvikas i minst 2 veckor.

 

Kan jag sola med en nygjord tatuering?

Sol under läkning är inte bra för tatueringen. Då huden ännu inte har läkt färdigt utsätts färgerna mer direkt för blekning när du solar. Tatueringar bör därför alltid skyddas mot för mycket sol. Använd solskyddsfaktor 30-50 på din tatuering.

Hur länge och ofta ska man smörja tatueringen?

Att sköta tatueringen under läkning är väldigt viktigt. Jag brukar rekommendera att man smörjer in tatueringen under hela läkningen och gärna minst 3 gånger dagligen för att få bra resultat.

Kan man tatuera sig när man är gravid eller ammar?

I dagsläget finns inget som visar på att det är farligt eller att det påverkar barnet om man tatuerar sig under sin graviditet. Men barnet kan till exempel påverkas av mammans stress när hon tatueras. Jag har valt att inte tatuera gravida eller ammande kvinnor.

Benjamin Tattoo på Bläckverkstaden

Biblioteksgatan 1b Mölnlycke
insta/f-book: @benjamintattoo.se

tattooandpiercing

Professionell certifiering för tatuerare.

Arbetsplats och hygien diplom:
Smittspridning, arbetsplatshygien, sterilteknik, rutiner, egenkontroll, lager och flöde samt klädsel.

♥ Högsta möjliga säkerhet för dig och mig.